Количка / 0.00 лв.

Удобните обувки. Най-добрата превенция срещу болки в краката

Удобните обувки ще ви осигурят хубава походка и красиви крака. А красивите крака са мечта за много жени и девойки и обект на интерес от страна на мъжете. Сравнително новата медицинска специалност подиатрия разбира под понятието “крак” само частта от долния крайник от глезена до пръстите. И именно тази част би трябвало да бъде преди всичко здрава. “Въпреки че краката ни носят през целия ни живот, те не получават от нас благодарността, която заслужават. За косата, кожата и ръцете си се грижим много по-старателно”, казва ортопедът д-р Франтишек Пицек от пражкия ORP Centrum. Кокоши трън, напукана кожа на петите, дюстабан, деформирани пръсти или изкривен палец са често срещаните не само “козметични” дефекти. Може би в началото просто избягваме да обуваме сандали или отворени обувки и показваме босите си крака само в краен случай. Казано накратко – срамуваме се от вида на ходилата си.

Дефектите на краката обаче с времето оказват влияние и върху стойката на тялото, както и върху походката ни. “Резултат от такова увреждане е нарушаването на естествената биомеханика на движението – променят се осите на натоварване на долните крайници, деформират се носещите стави, тазът се изкривява, гръбначният стълб се натоварва неравномерно”, обяснява ортопедът. Редица проблеми с гърба могат да бъдат отстранени чрез удобни обувки, ортопедични стелки и с промяна на положението на краката при ходене.

Ултразвукът  и компютърната томография диагностицират. “Вероятно най-честият дефект, с който се срещаме при прегледите, е увреждането на напречните и надлъжните сводове на краката. При диагностицирането на типа, сериозността и степента на увреждане в медицинските центрове се използват различни методи – от клиничен преглед, през изобразяващи методи от типа на рентгеновото, сонографското изследване или на компютърната томография, чак до специални изследвания като например компютърна педобарография, която представлява измерване на точките на налягане в различните части на стъпалото при стоене и при вървене, или анализ при бавно ходене. Ако е възможно, при лечението отстраняваме причината за нарушението и се стараем да върнем анатомично-биомеханичните стойности в състоянието, в което са били преди да възникне проблемът”, обяснява оптималния терапевтичен подход д-р Франтишек Пицек.

Болката е довод за операция. В много случаи обаче хората отиват при подиатъра или при ортопеда с много занемарени крака. Не е достатъчно да се препоръчат подходящи обувки и ортопедични средства и стелки или да се променят двигателните навици, не помага и рехабилитация. Необходима е операция.
“Една от най-честите оперативни намеси е хирургичното отстраняване на изкривен палец,  който терминологично се нарича hallux valgus Причина за този дефект, от който жените страдат в по-голяма степен, в сравнение с мъжете, е преди всичко напречно плоският крак в резултат на отслабване на съединителната и мускулната тъкан на крака, която може да е вродена, но и (и това е по-често при нежния пол)  може да е резултат от носенето на неподходящи обувки, казва ортопедът д-р Зденек Безвода.
Деформираният палец се притиска към останалите пръсти на мястото, където се прегъва към основата на ходилото, сухожилията се съкращават и на ставата се появяват израстъци, които в обувките се зачервяват. И изпитваме болка. “Болката е основният довод за операция. Не е добре оперативната намеса се отлага прекалено дълго, макар че имаме добри резултати и при пациенти над 70-годишна възраст. Условието е, разбира се, да са в добро общо състояние и с добро оросяване на крайниците”, съветва д-р Безвода.
Пациента го чака “работа” чак след операцията. Възстановяването трае около осем седмици, едва след това можете по малко да натоварвате крака (още превързан, за да може да заздравее правилно). Разбира се, трябва да забравите за обувките с висок ток. Истината е, че хората, които са претърпели операция на изкривен палец, вече харесват само удобни обувки.

Никакви “игли”.
Как трябва да изглежда щадящата здравето ни обувка? “Обувката трябва да е с подходяща широчина (при някои производители, например Scholl, е означена с букви), дължина и височина на тока. Препоръчва се височина на тока до 2,3–3 см: по този начин токът е оптимален спрямо центъра на тежестта на тялото и ахилесовата пета и едновременно с това при този наклон на ходилото костите на пръстите и напречния свод не се натоварват прекомерно”, препоръчва Яна Мазалова от Центъра по подиатрия и физиотерапия Relax, който се намира в Прага.
Разбира се, важен е и материалът, от който са произведени обувките. Той трябва да пропуска въздух, за да могат краката да дишат и да не се изпотяват. Подиатрите съветват да редуваме обувките, които носим. Не е добре да прекараме целия ден обути в ботуши, нито пък в плажни чехли. Те не са полезни и за напълно здрави крака, защото във фазата на крачка, когато вдигаме обувката над земята, трябва през цялото време да я придържаме с костичките на пръстите си. И обувките, които носим вкъщи, трябва да не застрашават здравето ни. Любимите ни пантофи трябва да имат две или три каишки през горната част на ходилото.
Добре избраните обувки не само ще ни донесат комфорт и удобство при ходене, но са и основната превенция срещу болки в гръбначния стълб и ставите. Благодарение на това, че в ходилата са съсредоточени важни за организма ни точки, обувките влияят и на състоянието на целия организъм.

Що е то подиатрия? Новата медицинска специалност подиатрия обединява обектите на изследване на няколко лекарски и нелекарски специалности. Става въпрос преди всичко за ортопедия, хирургия, дерматология, неврология, диабетология, ревматология, инфектология и рехабилитация; нелекарски са специалности като протетика, физиотерапия, медицински педикюр, масаж и под.

Сподели

Вашият коментар